Отзиви

„ВОДОВЪРТЕЖ“ НА ЧОВЕШКИТЕ СЪДБИ


Автор: Антон Попов, Олександр Козинец

В украинското издателство „Твердиня“ (гр. Луцк) бе издадена книгата с разкази на писателя-лекар Златимир Коларов „Водоверть“ („Водовъртеж“). Съставител и преводач е украинската писателка, преводачка и поетеса Анна Багряна.

„Водовъртеж“ е сборник с кратки и до болка откровени белетристични късове. Това са истории, епизоди и спомени, извлечени от автора от живота и преминали през серцето му. В украинското издание са включени творби от сборниците с къси и много къси разкази „Сините канарчета“ и „Приказните острови“.

В началото на септември в Националния музей на литературата на Украйна в Киев се състоя премиера на книгата с участието на автора и преводачката. Сборникът „Водовъртеж“ бе представен от двдамата и в рамките на Международния фестивал за литература и изкуство в гр. Луцк и Ковел „Лісова пісня“ („Горска песен“) по името на известната пиеса на украинската писателка и поетеса Леся Украинка.

Представяме отзиви за книгата на Златимир Коларов „Водовъртеж“ от украински писатели и лекари:

Тази книга е с трогателни и нежни текстове, понякога без начало и финал, без сюжетна линия, но в литературата, както при порядъчната жена, няма нужда от правила. Тя е харесвана или не. Кратките и деликатни разкази за мен са още едно доказателство за това, че не е нужно да измисляш нещо, щом това е направил Бог вместо теб. Кой, ако не лекарят, знае това? Авторът се отнася с уважение към смъртта, което означава, че той обича живота. За него пациентите са повече от пациенти, както ни повелява съвременната медицина. Те могат да бъдат приятели и врагове, могат да носят удовлетворение от профсията или разочарование. Но те са и наши учители. Четейки тази искрена книга с разкази, още веднъж помислих как болните преминават през живота на лекаря. Навярно, аз също съм от кохортата „стари лекари“, които се учеха на нещо повече от конкретната специалност. Да четеш Коларов е малко тъжно, но и радостно да осъзнаеш, че медицинските специалисти са преди всичко човеци. Отделна благодарност на Анна Багряна, не само защото е претворила текстовете на украински, а е добавила лиризъм и нежност към тях.

Антон Попов, кандидат на медицинските науки, лекар, писател.

 

Обичам да чета истински истории за истински хора. Сборникът с кратки разкази на българския лекар Златимир Коларов „Водовъртеж“ в превод на украински от Анна Багряна е подборка с текстове за пациенти, за чужди съдби, за силата на благодарност, етикет, сърдечност и благородство. Бих искал да спомена всички разкази, които ми харесаха, но всъщност те са повечето! Така може да пише само лекар, който много е преживял и видял в живота, но върви по своя път с широко сърце и с вяра в Бога. Тук нищо не е казано конкретно за него, но толкова доброта и саможертва може да даде само този, който носи Бога в себе си. Най-дълбоките истории са тези, които всекидневно се случват около нас. И за всеки от нас има какво да се каже и да се напише. В такива истории реалността понякога е жестока и несправедлива, затова те хващат душата, учат те да благодариш и да цениш, да прощаваш и да правиш добро. Това е пример как да бъдеш истински лекар и творец с голям запас любов, който трябва да имаш в сърцето, за да лекуваш не само тялото, а и душата. Нисък поклон на автора за неговата посветеност на хората, на професията и словесността! Светът би бил по-добър, ако имаше повече такива книги!

Олександр Козинец, писател, музикант, кандидат на педагогическите науки, логопед.

 


« Обратно