Филми

ДА ПРОМЕНИШ ПРЕДНАЧЕРТАНОТО


(документален филм)

Продължителност: 27 мин.
Носител: HD-BCAM
Продуцент: КЛМН ЕООД, 2014 г.
ТВОРЧЕСКИ ЕКИП
Сценарист: Златимир Коларов, Иваило Търнев
Оператор: Симеон Григоров
Художник: Здравко Маринов
Режисьор: Валентина Фиданова-Коларова
Монтажист:Валентина Фиданова-КолароваАНОТАЦИЯ:

Двадесет и седем минутен научно-популарен документален филм за "транстеритиновата фамилна амилоидна полиневропатия", рядко срещана генетична болест, която се характеризира със стомашно-чревни, сърдечни и неврологични прояви, установявана като единични случаи в Испания, Португалия, Италия, България и други страни в Европа и света.МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:

Амилоидозите са група болести, засягащи различни органи и системи - бъбреци, черен дроб, стомашно-чревната и сърдечно-съдовата системи. Дължат се на отлагане извън клетките под формата на неразтворими нишки на нормален за организма разтворим белтък в следствие на генетични дефикти или на хронични инфекции. Познати са над двадесет вида амилоидни белтъци, които могат да се отложат и увредят тъканите. Един от тях е транстеритинът. Установява се в кръвта и гръбначно-мозъчната течност. Синтезира се в черния дроб, в мозъка и в по-слаба степен - в ретината. Причинява рядко срещаната в България и света болест "Фамилна амилоидна полиневропатия", изразяваща се с неврологични, стомашно-чревни, бъбречни и сърдечни прояви. Среща се в единични случаи в Испания, Португалия, Италия, Балгария и други страни в Европа и света.

С богата 3D анимация и интервюта с лекарите-невролози проф. Ив. Търнев, д-р Сарафов и техни колеги от Клиниката по неврология на Александровска болница-София са разгледани основните прояви и същността на болестгта и начините на нейното овладяване и профилактика. Безспорно достойнство на филма са вълнуващите и искрени изповеди на болните и техните близки, вълненията им пред мрачната перспектива от неизбежния тежък край и надеждата, че всичко това може и да не се случи, ако болният е своевременно диагностициран и адекватно лекуван с ново, скъпоструващо лекарство, което забавя и спира хода на болестта, чиято цена се покрива от Здравната каса.

 

Откровение