Филми

ФАП (фамилна амилоидна полиневропатия)


(документален филм)

Продължителност: 15 мин.
Носител: HD-BCAM
Продуцент: КЛМН ЕООД, 2014 г.
ТВОРЧЕСКИ ЕКИП
Сценарист: Златимир Коларов, Иваило Търнев
Оператор: Симеон Григоров
Художник: Здравко Маринов
Режисьор: Валентина Фиданова-Коларова
Монтажист:Валентина Фиданова-КолароваАНОТАЦИЯ:

15 минутен кратък вариант за лекари на документалния филм „Да отмениш предначертаното“ за Транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия (ФАП) – рядко срещана хронична генетична болест със сериозна прогноза и фатален край при забавено диагностициране и неадекватно и забавено лечение.МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:

Амилоидозите са група болести, засягащи различни органи и системи – бъбреци, черен дроб, нервна, бъбречна, стомашно-чревна и сърдечно-съдова системи. Дължат се на отлагане извън клетките под формата на неразтворими нишки на нормален за организма разтворим белтък в следствие на генетични дефекти или хронични инфекции. Познати са над двайсет различни вида амилоидни белтъци, които могат да се отложат и увредят тъканите. Един от тях е транстиретинът. Установява се в плазмата и гръбначно-мозъчната течност. Синтезира се в черния дроб, в хориоидалния плексус на мозъка и в по-слаба степен – в ретината. Причинява рядко срещаната в България и света болест „Фамилна амилоидна полиневропатия“ , изразяваща се с неврологични, стомашно-чревни, бъбречни и сърдечни прояви, срещаща се в единични случаи в Испания, Портуалия, Италия, България и други страни в Европа и света.
С богата визия, 3 Д анимация и интервюта с лекарите-невролози проф. Търнев, д-р Сарафов и техни колеги от Клиниката по неврология към Александровска болница се разкрива същността на болестта и начините за нейното овладяване и профилактика.

Откровение