Филми

БЯЛАТА ЛЯСТОВИЦА


(документален филм)

Продължителност: 27 мин
Носител: DVC pro/DVD
Продуцент: МЛН, 2009 г.
ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:
Сценарист - Златимир Коларов
Режисьор - Валентина Фиданова–Коларова
Оператор – Иван Узенов
Художник - Здравко Маринов
Музикално оформление - Мариана Вълканова
С участието на актрисата Бистра ТупароваАНОТАЦИЯ:

27-минутен документален филм, посветен на проблемите на ревматично болните в България. В интервюта и непринудени разговори са представени вълненията и страданията на болните и техните близки в трудното ежедневие на тежката хронична доживотна болест, недофинансирането на лечението от Здравната каса, невъзможността за заплащане на скъпоструващото лечение от болния и надеждата за помощ, „прелитаща” като бяла лястовица по екрана...МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:

Филм с игрални елементи в две функционално свързани и следващи една след друга части – първа част: интервюта с лекари и болни относно възможностите за лечение на ревматоидния артрит, псориатичния артрит и болестта на Бехтерев с все още новите за науката и света и скъпоструващи биологични препарати и невъзможността за пълното им финансиране от здравноосигурителната система в България и втората част, в която са представени „пет съдби” от петима болни от посочените по-горе болести. Непринудено и чистосърдечно те разказват за болките и страданията си, за провалените мечти и изгубени перспективи за реализация и просперитет, за надеждите си за лечение и достоен живот. Игрални филмови моменти „отварят” и „затварят” рамката на филма. Органичната актьорска игра в началото и в края дават съвременно звучене на филма – в модерното документално кино все по-често се прибягва до похвати, характерни доскоро само за игралния филм, като използване на актьори, включване на игрални епизоди, специална сценография, анимация и др. Така „сухото” показване на документалния факт, използвано преди години, минава на втори план. Спецификата на настоящия филм не позволява инсценировка, в същото време изисква органична актьорска игра с оглед засилване на въздействието на дискутираните факти от болните и техните близки.

Първата част на филма е изградена на принципите на откровеното документално интервю, а втората е заснета на принципа на игралното кино със специэфична снимачна текника – „тедикам” и дългофокусна оптика при режисирано осветеление. Така преживяванията и вълненията на петимата герои-пациенти изпъкват по-ярко.

Вдъхновители за създателите на филма са хората, които са способни да се усмихват в беда и от тъгата си да черпят сили да живеят. На тях е посветен филмът „Бялата лястовица”.

Филмът е заснет със съдействието на:

Асоциацията на ревматично болните в България „АПРЕЗ”

„Българското дружество по ревматология”

„Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза”

с финансовата помощ на фармацевтична компания „Abbot Laboratoris”.

Откровение