Филми

ТИХИЯТ КРАДЕЦ


(документален филм)

Продължителност: 30 мин
Носител: DVC pro/DVD
Продуцент: КЛМН ЕООД, 2010 г.
ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:
Сценарист - Златимир Коларов
Режисьор - Валентина Фиданова–Коларова
Оператор – Иван Узенов
Художник - Здравко Маринов
Музикално оформление - Мариана Вълканова
В ролите:
Мая Кисьова
Белла Цонева
Стефан Илиев
Латинка Петрова
Богдана Вульпе
Стихове: Елена ДеяноваАНОТАЦИЯ:

27-минутен документален филм, посветен на проблемите на болните от остеопороза в България. В поредица от интервюта с водещи български специалисти (проф. Р. Рашков, проф. Зл. Коларов, проф. С. Захариева, доц. Р. Стоилов, доц. М. Боянов, доц. П. Кинов, доц. Р. Бостанджиев и др.) и проф. Р. Ризоли от Швейцария са представени същността, основните механизми, чрез които се развива болестта и социалните и финансови проблеми на болните от остеопороза. В следваща поредица от интервюта са отразени вълненията, мислите и усилията на болни и техни близки да преодолеят нормалните в подобни случаи страхове от усложненията, да се преборят с ограничаващите фактори на болестта и да постигнат добро качество на живот.МАЛКО ПОВЕЧЕ ЗА ФИЛМА:

Филмът е заснет през есента, натежала от красота и багри, какъвто период от живота на жената се пресъздава и изследва.

Както документалния филм „Бялата лястовица”, и филмът „Тихият крадец” включва игрални елементи в две функционално свързани и следващи една след друга части – първа част: интервюта с лекари и втора - с болни. Игрални филмови моменти с цитиране на стихотворението „Жената с шапката от слама” на поетесата Елена Деянова „отварят” и „затварят” рамката на филма; вмъкнати в тъканта на филма игрални моменти с познати лица от българското кино затвърждават впечатлението, че животът може да е пълноценен и красив и след 60 годишна възраст.

„Тихият крадец” е очарователен, оптимистичен филм за красотата, надеждата и непримиримостта, всичко онова, което създава условия за пълноценен живот с добро качество и благороден смисъл.

Филмът е заснет със съдействието на:

„Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза”

„Българското дружество по ревматология”

с финансовата помощ на фармацевтична компания „Amgen”.

Откровение