Откровение

FAB – ЗА СЪДБАТА, ГЕНИТЕ И ЖИВОТА


Моите приятели от Нервна клиника на Александровска болница в София проф. д-р Ивайло Търнев и гл. ас. д-р Стойко Сарафов и представители на фармацевтична компания Pfizer ми предложиха с екипа ми да заснемем медицински документален филм за рядко срещаната генетична болест „Фамилна амилоидна полиневропатия“, дължава се на отлагане извън клетките на нормален за организма разтворим белтък под формата на неразтворими нишки и изразяваща се с неврологични, стомашно-чревни, бъбречни и сърдечни прояви, непозната за широкия кръг от лекари не само в България, но и в света, срещаща се в единични случаи в Испания, Португалия, Италия, Балгария и други страни в Европа и света. При забавено диагностициране и лечение болестта е с неизбежен фатален край. При ранно диагностициране и лечение със съвременно скъпо струващо лекарство, развитието на болестта се забавя и болните живеят дълго време в добро състояние. Целта на филма бе, първо да се популяризира проблема сред болните и обществото и да се заяви ясно, че с новото лечение надежда има за тези хора, и второ – да се запознае широката медицинска общност с основните прояви на болеста, за да ги диагностицират правилно и да ги насочат рано към комисията в Александровска болница, която определя лечението, тъй като почти всички болни се лекуват от различни специалисти със съмнение за различни болести, най-често злокачествени, правилните диагнозата и лечението се забавят и това е фатално за болните. До скоро почти нищо не се правеше и за профилактиката на здравите от застрашените семейства – да се изследват съответните гени, виновни за болестта, болните да се следят от невролози и генетици и, ако са показани, да се лекуват. Здравите също бяха „обект“ на филма – да се смъкне стресът от душите им, че могат да развият болестта, въпреки че не са носители на съответните гени.

Въз основа на широк научен литературен обзор на проф. Търнев за причините за болестта, клиничните прояви и лечението, написах текста на научната част на сценария, а жена ми умело втъка в научния текст мита за трите мойри от гръцката митология, които тъкат двете нишки на живота – на съдбата и на продължителността на живота, които оплетени една около друга приличат на двете вериги на ДНК, по чиято дължина някъде се крие и гена, отговорен за развитието на болестта. Отново, както в други наши медицински документални филми, се получи органично съчетание между суха научна медицина, в случая звучаща и зловещо, и „арт“ час – преди класици художници и картини (филма „Цената на дълголетието“), архивни и съвременни кадри („История на ревматологията в България“), сега неврология, генетика и митове. Отличителна черта на филма бяха вълнуващите интервюта с болни и техни близки, докосването до техните болки и изгубени надежди, страданието за всички... Филтъм бе онагледен богато с 3D анимация, охарактеризираща процеса на генетично ниво и пътя на движение на болестта от Западна към Източна Европа, където са минавали пътищата на кръстоносните походи, сеели след себе си генетичен материал в покорените земи. С интервюта с лекарите-невролози от Клиниката по неврология на Александровска болница-София и генетици от специализирана генетична лаборатория се разгледаха клиничните прояви и интимните аспекти в развитието на болеста. Получи се силен, вълнуващ филм в два варианта – дълъг за болни, техните близки и изобщо за обществото в най-широк възможен план и кратък вариант за лекари с екстракт от клиничните прояви на болестта и начините за диагностицирането и лечението й.

Премиерата на филма бе през 2014 г. в Дома на киното в София, след това филмът бе прожектиран многократно на научни сбирки и симпозиуми на Научното дружество по ревматология и на Научното дружество по ревматология, на фармацевтичната компания Pfizer в България и чужбина, пред пациетски организации и болни. Представителите на Pfizer ми казаха, че при всяка прожекция на филма пред лекари и представители на фирмата, независимо в България или в света, зрителите са се разплаквали и са аплодирали горещо. Благодарение на краткия вариант на филма седемнайсет нови болни са били открити за около година и половина от лекари от периферията, които дотогава не са познавали болестта. Болните са били насочени за консултация от невролози и генетици и включени в групата за лечение с новото, скъпо-струващо лекарство. Сълзите на зрителите и най-вече възвърнатата надежда и спасението на тези болни са най-голямата награда за нас като автори на двете версии на филма.


« Обратно