Отзиви

ВОДОВЪРТЕЖ НА ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ


Автор: Васил Трубай

Когато прочетеш книгата с кратки и много кратки разкази «ВОДОВЪРТЕЖ» на известния български лекар и писател Златимир Коларов в майстроския превод на Анна Багряна, се замисляш за пореден път над такива, на пръв поглед, прости и обикновени истини за доброто и злото, за живота и смъртта, за любовта и ненавистта.

Историите на Коларов са за това. Те не са измислени, а извлечени от живота като златни сламки от голямата купа човешки съдби. Коларов е лекар и тази професия му дава възможност да общува с различни хора, да слуша техните изповеди, да докосва болезнените точки на тялото и на душата им. А това е огромно съкровище за писателя. Златимир пише в традиционен стил, без разни съвременни литературни увъртания – просто и ясно. Така може да пише само истинският, зрял писател, осенен от житейска мъдрост. Истината не се нуждае от позлатяване, е казал Григорий Сковорода. Но в тази простота се крие някаква голяма загадка, в тези разкази има нещо недоизказано, несподелено, това, което читателят трябва сам да доизмисли. Така както писателят всичко е казал, сякаш е сложил точка, но все пак нещо е скрил от нас Златимир Коларов, защото след прочитането, всеки кратък и даже много кратък разказ оставя след себе си тръпчива драскотина, трънче, което още дълго след това ще тревожи сърцето ни. А така пишат само майсторите на прозата. След това преосмисляш, преживяваш съдбата на героите, знаейки, че това са били действителни, неизмислени хора, че те някъде живеят и може би някога пак ще попаднат в книгата на българския писател. Защото всички разкази от тази книга са преживени, премислени, носени в съзнанието от самия автор. Всички те, както и авторът, както и неговата професия са дълбоко хуманни.

В света са написании милиарди книги, но не много от тях оставят след себе си чувство на любов, човечност, доброта, уют и топлота. Историите, разказани от Коларов, са от тези, които ни дават надежда за бъдещето. Прочетеш ли ги, ще повярваш, че не всичко е загубено, че още има надежда, че човечеството няма да загине в този бездуховен, съсипан и озверен свят.


« Обратно